Natanja Fase

06-51272120

 
line decor
  HOME    VORIGE    
line decor
   
 
Leefgewoonten en zwanger worden

Roken

Roken in de zwangerschap brengt risico’s met zich mee. Zelf roken maar ook veelvuldig verblijf in rokerige ruimtes kan nadelige invloed op de zwangerschap hebben. In sigaretten zitten schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de moederkoek en daardoor een verminderde zuurstoftoevoer naar het kind.
Als gevolg van de verminderde doorbloeding en de afgenomen zuurstoftoevoer bestaat het risico dat de baby minder groeit. Kinderen van rokende moeders hebben daarom vaker een (te) laag geboortegewicht en worden vaker te vroeg geboren. Ze kunnen daardoor erg kwetsbaar zijn. Er zijn aanwijzingen dat wiegendood vaker voorkomt als er in de buurt van de baby gerookt wordt.
Het advies geldt dan ook dat beide ouders stoppen met roken en het vermijden van rokerige ruimtes. Kijk voor meer informatie op: www.rokeninfo.nl

Alcohol en drugs

Gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijke zijn voor het ongeboren kind. Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven kunnen beter geen alcoholhoudende dranken drinken. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap (over) matig alcohol gebruikten hebben onder andere een verhoogde kans op groeiachterstand.
Gebruik van harddrugs (amfetaminen, XTC, heroïne en cocaïne) in de zwangerschap wordt zeer sterk afgeraden. Ook softdrugs worden in de zwangerschap ontraden, mede omdat ze tegelijk met tabak gebruikt worden.

Medicijnen

Vertel de verloskundige altijd welke medicijnen, pillen, poeders capsules, injecties en zalf je gebruikt. Dit is omdat sommige stoffen al vroeg in de zwangerschap invloed hebben op de ontwikkeling van het kind.