Natanja Fase & Glenda van Ringelenstijn

06-51272120

 
line decor
  HOME    VOLGENDE    
line decor
   
 
Bevalling

Fases

Wanneer je tussen de 37 en 42 weken zwanger bent mag je thuis of poliklinisch bevallen met de hulp van de verloskundige. Wanneer je voor of na deze termijn bevalt zullen wij je doorsturen naar het ziekenhuis en beval je onder leiding van de gynaecoloog.

Een bevalling van een eerste kindje duurt gemiddeld 12 uur. Van een volgend kind gaat de bevalling vaak wat sneller. Je kunt tijdens een bevalling 4 fases onderscheiden.

Fase 1) de verstrijkingsfase
Verstrijken is het zachter worden van je baarmoedermond. Ook komt je baarmoeder mond centraler in je bekken te liggen. Dit kan gepaard gaan met (pijnlijke) voorweeën.

Fase 2) de ontsluitingsfase
Wanneer je baarmoedermond verstreken is kan de bevalling pas echt beginnen. Naarmate de ontsluiting vordert zullen de weeën intenser worden en elkaar sneller opvolgen. Wanneer je 10 cm ontsluiting hebt spreken we van volledige ontsluiting. Nu is het wachten op persweeën.

Fase 3) de uitdrijvingsfase
Dit is de periode waarin het kindje uit de baarmoeder gedreven wordt. Reken voor een eerste kind dat je 1 à 2 uur aan het persen bent. Bij een tweede kind gaat het persen een stuk sneller.

Fase 4) de nageboorte
De bevalling is voorbij wanneer de moederkoek geboren is.