Natanja Fase

06-51272120

 
line decor
  HOME    VORIGE    
line decor
   
 
Baringshoudingen

Er zijn nogal wat houdingen en manieren om te bevallen. Zolang jij en je kind het goed maken ben je er hier vrij in. Zelf ben ik enthousiast over de onderwater bevalling en heb hier ook ruime ervaring mee. Een baarkruk heb ik altijd bij me. Verder is het handig en leerzaam om een zwangerschapscursus te volgen. Hier krijg je veel informatie over de bevalling met o.a. houdingen tijdens de weeën en het persen.

Hieronder volgen een aantal houdingen voor tijdens het persen.

De hurkzit
Tijdens de wee zak je door je knieën en kantel je je bekken iets naar voren. Steun van je partner is hierbij noodzakelijk. Die kan op een stoel gaan zitten, zodat als je op je hurken zit, je met je armen op zijn benen kan steunen. Veel vrouwen kunnen niet zo goed op de hurken zitten en zeker niet als dat wat langer duurt. Buiten een wee kun je gewoon weer gaan staan en in het begin van het persen hoef je ook niet zo diep door de knieën te gaan. Pas als het hoofdje voor een klein stukje zichtbaar is zak je zoveel mogelijk door je knieën en kantel je het bekken naar voren. Deze houding zorgt ervoor dat de bekkenuitgang iets groter wordt.

De baarkruk
Eigenlijk is dit dezelfde houding als de hurkzit, maar je hebt steun van de baarkruk. Als je wat langer moet persen (vooral bij een eerste kind) gaat de baarkruk op een gegeven moment ongemakkelijk zitten. De randen gaan zeer doen in je billen. Om dit te voorkomen is het handig om tussen de weeën door iedere keer even te staan. Als je dan wat wiebelt met je heupen, word je onderlichaam ook beter doorbloed, waardoor je minder snel kramp krijgt.
 
De wc
De wc is een prima plek om te persen. De houding is heel natuurlijk en je geneert je minder omdat je gewend bent om daar te gaan zitten drukken. Bovendien kun je de ontlasting die bijna altijd meekomt tijdens het persen, gelijk wegspoelen. Het overgrote deel van het persen kun je op de wc doen. Pas als het hoofdje bijna geboren wordt moet je van de wc af, want dan is meer ruimte nodig om je kindje aan te pakken. De wc is alleen geschikt bij het eerste kind. Bij een volgende gaat het persen vaak zo snel dat het risico te groot is dat de baby in de wc geboren wordt.
 
Op knieën of op handen en knieën
Door op je knieën te zitten werkt de zwaartekracht ook mee. Belangrijk is wel dat je de billen laag houdt. Dus niet op handen en knieën gaan zitten. Deze houding kan heel goed in bed. Je partner gaat met zijn rug tegen het hoofdeinde van het bed zitten met een kussen in zijn rug. Jij gaat op je knieën met je gezicht naar hem toe zitten. Zo houd je contact met je partner en tussendoor kan je met je hoofd in zijn schoot rusten en lekker tegen hem aanhangen.
 
Liggend in bed of op de zij
Vooral als je erg moe bent kan het fijn zijn om in bed te gaan liggen. Hoewel de zwaartekracht dan niet meewerkt, zijn er bij ons al veel baby's op deze manier geboren. In het begin van het persen is het beter om de voeten in bed te laten staan. Als je de benen helemaal naar je toetrekt, verklein je de bekkeningang iets en wordt het moeilijker voor de baby om dieper te komen. Pas als de baby flink is ingedaald is het zinvol om de benen helemaal naar je toe te trekken, hierdoor wordt de bekkenuitgang groter waardoor het hoofdje makkelijker geboren wordt.

In bad
Tijdens de ontsluiting is het al heerlijk om af en toe in bad ontspanning te zoeken. Zolang je vliezen nog niet gebroken zijn, kan je dit prima in je eigen bad. Ook in het bad bevallen is in de meeste gevallen geen enkel bezwaar. Op het moment dat de weeën echt heftig worden stap je in bad, zo heb je het meest aan het ontspannende warme water. De overgang van de ontsluiting naar uitdrijving blijf je gewoon in bad en als je persdrang krijgt zijn er verschillende houdingen waarin je in bad kunt persen. Als je baby geboren wordt hoeft hij of zij niet meteen boven water gehaald te worden. Via de navelstreng krijgt je kindje nog zuurstof en door het warme water zijn er nog geen prikkels om adem te halen. Vaak kun je je kindje zelf uit het water omhoog halen en de meeste kindjes zijn dan heel ontspannen.

Zie www.deverloskundige.nl voor het GEBOORTEPLAN en meer informatie over hoe je je kunt voorbereiden en hoe je met pijnsensaties om kunt gaan. Op het spreekuur bespreek ik met je welke vormen van pijnbestrijding zo nodig cq indien gewenst gegeven kunnen worden tijdens de diverse fasen van de ontsluiting en tijdens de bevalling.