Natanja Fase

06-51272120

 
line decor
  HOME    VOLGENDE    
line decor
   
 
KRAAMTIJD

In de kraamtijd is het mijn taak om (medische) supervisie en de eindverantwoordelijkheid over het kraambed te dragen. De kraamverzorgende geeft veel informatie en begeleiding gedurende deze week. Zij zal met mij willen overleggen soms, bijvoorbeeld wanneer je kindje veel afvalt of wanneer het geler ziet. De verloskundige en de kraamverzorgende proberen samen het beleid en de te geven voorlichting zo veel mogelijk op jullie specifieke situatie af te stemmen. Het kraamzorgdossier is een instrument waarin ik kan zien hoe het verloop is, bijvoorbeeld van de temperatuur, voedingsmomenten, gewicht.

Binnen drie werkdagen moet de baby worden aangegeven in de gemeente waar het geboren is. Meestal wordt dit gedaan door de partner maar het kan ook door iemand die aanwezig was bij de geboorte. Vergeet niet om een legitimatiebewijs trouwboekje of vaderschapserkenning mee te nemen. Veelal is het mogelijk de aangifte online te doen.

In deze regio neemt de verloskundige de hielprik af. Daarvoor is het nodig dat je kindje ten minste 72 uur oud is. De gehoorscreening volgt in de 2e a 3e levensweek. Uitleg hierover krijg je in de zwangerschap en is ook te vinden op www.pns.nl

Geef je volledig borstvoeding dan is het advies om vanaf de 8ste dag tot 3 maanden elke dag 150 microgram vitamine K aan je baby geven. Zowel flesgevoede als borstgevoede kinderen hebben 10 microgram vitamine D nodig vanaf dag 8 na de geboorte. Op de verpakking staat hoeveel druppels dat zijn.

Tot 6 weken na de bevalling sta ik klaar voor je om je vragen te beantwoorden en zo nodig af te spreken. Tijdens de laatste controle meet ik je bloeddruk en rapporteer wat er goed ging en welke aandachtspunten of verbeterpunten meegenomen moeten worden, zowel in het proces van de zwangerschap en bevalling, als in de begeleiding.

Hierna is het Centrum van Jeugd en Gezin (cjgnieuwkoop) de aangewezen organisatie voor je vragen met betrekking tot ouderschap. Op www.cjgnieuwkoop.nl is veel informatie te vinden over allerlei onderwerpen. Ook filmpjes over herkenning van signalen van je kindje.

De wijkverpleegkundige neemt telefonisch contact met je in de eerste of tweede levensweek van je kleintje om een afspraak met je te maken.

www.deverloskundige.nl voor meer informatie over de kraamtijd